Vychutnať si dobré a kvalitné jedlo v kombinácii s chuťovo lahodiacim vínom je v súčasnosti niečím, čo vyhľadávajú nielen milovníci gastronómie. Párovaniu vína s jedlom sa profesionálne venujú someliéri, ktorí doladia váš chuťový zážitok do dokonalosti. V spolupráci so Someliérkou roka 2019 Slavomírou Raškovič sme pre vás pripravili pár tipov, ako párovať vína s jedlom aj v prípade, že šikovného someliéra nemáte po ruke.
V prvom rade je dôležité vedieť, že existujú podporujúce a kontrastné kombinácie. Každá vám ponúka úplne iný zážitok.
„Veľmi dôležité je dbať aj na prílohy, doma je párovanie jednoduchšie, lebo väčšinou varíme napríklad mäso s prílohou resp. jedlo nemá veľa zložiek. V zážitkovej gastronómii sú tie prílohy rôznorodejšie. Niečo je kyslejšie, niečo sladšie, takže tam naozaj musíme brať do úvahy nielen hlavnú zložku, ale aj prílohy. Nie vždy tam funguje také to „základné“ párovanie k rybe biele, k steaku červené víno. Pozeráme sa na jedlo ako celok, aj aké sú tam štruktúry,“ opisuje Someliérka roka. Takže v skratke – odrazte sa od hlavnej ingrediencie, ale prihliadnite aj na prílohu a či sa v jedle nenachádza niečo výrazné. Povedzme, že máte na obed kačku s knedľou a kyslou kapustou. Tá je dosť výrazná, kyslejšia, ale ochutená na sladko, kačka je zase mastnejšia, tu by someliérka odporúčala červené víno, ktoré by sa hodilo ku kapuste, teda niečo kyslejšie, napríklad slovenskú frankovku.
Rovnako dôležité je prihliadať na aromatickosť jedla. Ak je v jedle niečo aromatické, kombinujte ho s aromatickým vínom, aby sa chute navzájom podporili.
Na Majstrovstvách someliérov na Slovensku v roku 2016 získala 3. miesto. V rokoch 2015, 2016, 2017, 2018 a 2019 dostala od časopisu TREND titul TREND TOP someliérka. V roku 2019 získala ocenenie Someliér roka, ktoré udeľuje Asociácia someliérov na Slovensku a gastrosprievodca Gurmán na Slovensku. Toto ocenenie zohľadňuje aktívne pôsobenie someliéra, jeho publikačnú činnosť, vzdelávaciu činnosť, aktivitu v asociácii a iné aktivity spojené s kultúrou vína a jej odovzdávaním medzi širšiu verejnosť.
K základným pravidlám patrí – kyslé jedlo párovať s kyslým vínom. Ak by ste zvolili iné, mali by ste pocit, že pijete víno bez chuti. Rovnako, sladké jedlo kombinujte so sladkým vínom, chute sa navzájom podporia. Naopak, k slanému jedlu si tiež dajte sladké víno, tu vzniká veľmi príjemný kontrast.Staré známe kombinácie – biele mäso + biele víno a červené mäso + červené víno, samozrejme, stále platia. No kombinácie sa dajú tvoriť aj kreatívnejšie a detailnejšie.
Tu sú tipy od someliérky:
Extra tipy na netradičné kombinácie:
Someliérka roka 2019
Slavomíra Raškovič sa k someliérstvu dostala vďaka Gašperovmu Mlynu, ktorý manažérsky vedie spolu s manželom. Chcela hosťom ponúknuť niečo viac. Urobila si základný someliérsky kurz, a hneď po ňom ďalší, kde už získala certifikát someliér profesionál. Keďže štúdium ju chytilo, prihlásila sa na inštitút Wine & Spirit Education Trust v Londýne, kde vyštudovala dva levely a následne sa prihlásila na školu v rakúskom Ruste, kde získala certifikát Wine & Spirit Education Trust Diploma a titul Weinakademiker. Vyhliadnutý má ešte jeden titul vo svete vína – Master of Wine, ktorého štúdium je však finančne aj časovo veľmi náročné, a na svete je len približne 390 Masters of Wine. Slávka uvažuje nad štúdiom tohto programu v najbližších dekádach.