Netradičný útulný interiér. Očarujúca atmosféra. Do detailu premyslené servírovanie. Jedinečné kokteilové umenie. Svet zmyslových zážitkov. Vstúpte s nami do baru, ktorý vzdáva hold slovenským dizajnérom, remeselníkom a umelcom.
Priamo v centre Starého mesta, v noblesných historických priestoroch hotela Radisson Blu Carlton sa nachádza miesto, ktoré vás pocitmi okamžite prenesie do prírody. Novozrekonštruovaný Mirror Bar má ambíciu stať sa jedným z TOP barov na svete. „Pôvodne som dostal ponuku vytvoriť nové barové menu, ale presvedčil som riaditeľa hotela, že to chce poriadnu zmenu. Vytvoriť nový koncept, ktorý by bol síce stále klasický, ale zároveň by dokázal konkurovať barom 21. storočia. Dizajnom, príbehom, aj drinkami. Chcel som ponúknuť ľuďom zážitok,“ hovorí manažér baru a autor nového konceptu Peter Marcina.
Miesto, ktoré má očariť
Oceňovaný barman sa do oblasti gastronómie dostal v 15 rokoch, kedy sa popri štúdiu na Hotelovej akadémii zamestnal v reštaurácii Elesko v Modre. Prešiel si viacerými pozíciami od pomocných prác až po pozíciu čašníka a someliéra v reštaurácii AuCafe. Pôsobenie v Sky Bare predznamenalo jeho nasledujúcu kariéru ako jedného z najlepších slovenských barmanov a pomerne rýchlo sa začal etablovať aj medzi najlepšími barmanmi sveta. Ako manažér asi najnetradičnejšieho baru na Slovensku sa snaží do svojej práce vniesť niečo viac ako zákazník očakáva.Náš koncept sa nesie v troch základných pilieroch, a to Classy, ktorý hotel Carlton úplne vystihuje a vnáša do tohto priestoru aj kus luxusu, Art, keďže milujeme umenie v každom jeho obraze, a o to viac v našom barmanskom svete. Celý Art koncept umocňuje galéria a mnoho umelcov, s ktorými spolupracujeme. Nature je samostatný pilier, ktorý má priniesť najväčší zážitok. Každý z nás miluje prírodu, je našou súčasťou, máme ju zakorenenú v DNA a poskytuje nám nezabudnuteľný zážitok. Bohužiaľ, v dnešnom ubehanom svete nemáme dostatok času na vychutnávanie si jej krás, a preto ju prinášame priamo pred našich hostí.Pod rekonštrukciu baru sa podpísala architektka Lucia Ortutová z ateliéru Ortuta Architects. V priestore zostali zachované pôvodné, pamiatkovo chránené prvky, do nového interiéru pribudli organické prírodné štruktúry, exkluzívne materiály a architektonické novotvary. Dôležitú úlohu v priestore baru zohrávajú stoly z čierneho skla predstavujúce akési pódium pre podávané kokteily. Počas dňa je v bare viac svetla, v noci sa pracuje s prítmím a osvetlením z extravagantných lámp nad stolmi. Tie vytvárajú akési intímne „bubliny“ a komornú atmosféru.
Umenie vo všetkých jeho podobách
Koncept baru teda nestojí len na spomínaných pilieroch, ale hlavne na šikovných Slovákoch. „Sme hrdí na ich výtvory, zrkadlom ich práce je náš bar. Zapojili sme do nášho konceptu umelcov, dizajnérov, remeselníkov, sklárov, botanikov, ktorí vytvorili miesto s vášňou pre dokonalosť. Chceme ukázať svetu, že Slovensko je krajina plná kreatívnych a šikovných ľudí, ktorí každým dňom posúvajú Slovensko vpred,“ hovorí Peter Marcina.Originálne kokteily v unikátnom podaní
Nielen kombináciou chutí, ale aj servírovaním. Napríklad typický slovenský drink namiešaný z borovičky dostanete v porcelánovej šálke na tácke spolu s bonsajom borievky a s machom.Kreatívne spojenie chutí, vôní, a štruktúry s rešpektom k lokálnym zdrojom a životnému prostrediu.Stále viac presadzovaný princíp udržateľného spôsobu života zasahuje aj do sveta Mirror Baru, ktorý vyznáva filozofiu minimal waste. „Snažíme sa odpad čo najviac minimalizovať. To, čo nám pri miešaní drinkov zostane nevyhadzujeme, ale na druhý deň využívame na prípravu ďalších nápojov. Ekológia a tzv. responsible business, teda zodpovedné podnikanie, je pre nás veľmi dôležité,“ hovorí Peter Marcina. Mimochodom, ten v roku 2019 zvíťazil v celosvetovom finále medzinárodnej barmanskej súťaže Legends of London so svojím kokteilom Better Idea of Life, pripraveným práve na tému ochrany a trvalej udržateľnosti životného prostredia. Do víťazného drinku použil: 4 cl London No. 1 ginu, 1/4 čerstvého avokáda a 3/4 na výrobu guacamole. Avokádová zamrznutá šupka mu poslúžila ako miska na drink. Z kôstky avokáda nechal vyklíčiť stromček, pod ktorým sa drink podával a zároveň zamrznutú kôstku využil ako ľad. Čerstvé stonky koriandru, 2 cl limetkovej šťavy, 2 cl koriandrovo-limetkového kordialu použil na vytvorenie aromatického kordialu, ktorý ešte dosladil cukrom. Takto sa využili všetky odpadové zložky jednotlivých surovín. Na záver pridal 4 kvapky slanej vody, ktorá všetko dokonale spojí. Ako inak, drink bol podávaný na ručne robenej keramike od najlepších slovenských keramikárok.